Bewoners aan het woord

Boombergwijk, Hilversum

Een aantal keer per jaar stellen we 4 vragen aan medebewoners van deze wijk.
Wilt u deze eerder lezen dan in de volgende Boombergkrant? Hou dan onze website in de gaten.

 

Vier vragen aan Wouter Riedijk (Burgemeester Gülcherlaan)

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
De mooiste plek in de Boomberg is ongetwijfeld het Rosarium, zeker in deze tijd van het jaar en in de staat waarin het nu verkeert. Maarrrr, de plek die mij echt het meest bevalt is mijn eigen achtertuin, gelegen op het zuiden en grenzend aan de Peerlkamplaan. Dit ondanks passerende hondenliefhebbers van wie sommigen geloven dat hoe harder ze roepen, des te gehoorzamer hun dieren worden. Maar dit is maar een voorbijgaande ergernis, die in het niet valt bij het plezier van lezen, eten en drinken in deze groene oase.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Sinds mijn vrouw Marian (zie foto) en ik in 1977 in de Sterrelaan kwamen wonen, samen met onze drie zonen van 8, 3 en 2, is de wijk een belangrijk element in ons leven geworden. De zonen bezochten de Vondelschool, de middelste zoon het Gymnasium (uit huis rennen als hij de eerste bel hoorde). Toen ik in 1995 door Solvay Pharmaceuticals in Weesp werd uitgezonden naar Australië om een dochterbedrijf op te zetten, verkochten we het huis dat toen al veel te groot was voor ons tweeën (helaas tijdens de zoveelste dip in de huizenprijzen). Onze jongste zoon heeft ons vergezeld gedurende de eerste 2½ jaar. Toen er na ruim 4 jaar in 1999 een einde kwam aan ons Australisch avontuur, lag het voor de hand dat we het liefst weer in de Boomberg wilden wonen. Na tijdelijke huurlocaties aan de Gnoelaan en de Van der Lindenlaan (bij het Kantongerecht), slaagden we erin eind dat jaar ons huidige huis aan de Gülcherlaan te kopen (helaas tijdens de zoveelste top in de huizenprijzen). Ondanks de adembenemende prijs hebben we geen dag spijt gehad van onze beslissing en hopen hier nog lang te mogen wonen.

Wat moeten buurtbewoners over jou weten?
De buurtbewoners mogen weten dat ik graag wil bijdragen aan het vergroten van de gemeenschapszin binnen de wijk, mits ik dit redelijkerwijs kan inpassen binnen mijn (vrijwilligers)verplichtingen en andere interesses.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
De burgemeester zou ik o.a. complimenteren met zijn bijdrage aan het verbeteren van de verhoudingen tussen de Gemeente en haar ambtenaren enerzijds, en de bewoners anderzijds. Voor iemand die de gure tijden van Progressief Hilversum heeft meegemaakt (voorbeeld: publiceren van controversiële bestemmingsplan- en bouwbesluiten tijdens de zomervakanties), is het huidige klimaat een verademing. Zie de begeleiding en inspraak bij de huidige herinrichting van de Boomberg als lichtend voorbeeld.

Vier vragen aan Vera Stins (Sterrelaan)

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Het voormalige NCRV gebouw vind ik het mooiste object in de wijk.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Ikzelf. Ik woon hier komende november 50 jaar. Ik ben toen over de drempel gedragen. Eerst hebben we 7 jaar beneden gewoond en toen de kinderen kwamen hebben we met mijn schoonmoeder geruild. Zij werd slecht ter been, dus het mes sneed aan twee kanten. Inmiddels is zij overleden en hebben wij het huis voor ons zelf. We hebben onlangs de gang met 4 prachtige deuren in oude glorie hersteld. Wij wonen hier heel fijn. De wederzijdse buren zijn jonge mensen met ieder twee kindjes. Ik neem voor beiden de postpakketjes aan, dus spreek je elkaar regelmatig. De oudere mensen trekken weg, dus er staan nu 3 prachtige huizen te koop. Ik ben benieuwd wie het het langste volhoudt.

Wat moeten buurtbewoners over jou weten?
Dat ik al vele jaren in de wijk woon en vrijwilliger ben voor het bezorgen van de Boombergkrant. Daarnaast ben ik een gelukkige oma van vier kleinkinderen waarvan twee op de foto.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Als ik burgemeester zou zijn zou ik het grote parkeerprobleem aanpakken. Misschien zou betaald parkeren een optie zijn. Het is een voortdurende ergernis, zeker als de school uit gaat. Iedereen gooit die auto maar ergens neer. Als mijn man voor de lunch naar huis komt is het een uitzondering als hij voor de deur kan parkeren.

4 vragen aan: Liesbeth Pols (Albertus Perk straat)

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Ik geniet enorm van de groene plekken in de Boomberg. Het Pinetum, de Costerustuin en het Rosarium, maar ik loop ook regelmatig bij ons de hoek om naar de Peerlkamplaan, het Boombergpark door. Bij elk weertype is dit heerlijk voor een korte wandeling, waar je elk jaar voor het eerst de specht weer tegen een boom hoort roffelen, veel verschillende vogels ziet, ook eekhoorns en konijnen tegenkomt en, als je vroeg bent, soms een vos ziet terug hollen naar het Corversbos.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Wij zijn in 1980 bij toeval in de Boomberg komen wonen en hebben hier derhalve veel bewoners zien komen en gaan. Zomaar wat feiten uit onze woongeschiedenis. Villa Corvin stond nog aan de Bergweg. Op de Albertus Perkstraat hebben we de opening van de Stolpe meegemaakt, toentertijd een prachtige voorziening, en de opening van het Blijf Van Mijn Lijf Huis. Beide instellingen zijn inmiddels verdwenen. De ophef over het te bouwen wijkje op de van der Lindenlaan was enorm; toch goed dat het er gekomen is. Veel verwaarloosde villa’s werden weer mooi opgeknapt, zoals Luitgarde, villa Bertha, het Huis met de pilaren en natuurlijk het Koetshuis. Het kinderkoor van de AVRO zong zondagochtend in het gebouw aan de ’s Gravelandseweg; daar kon je dan de uitzending meemaken met de kinderen. We hadden wielerrondes en hardloopwedstrijden en natuurlijk om de paar jaar nieuwe verkeersplannen, waarbij we als wijkbewoners soms vergeten zelf het goede voorbeeld te geven. Het Gymnasium verhuisde, tot verdriet van onze kinderen.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Wij hebben vanaf 1980, 32 jaar een huisartsenpraktijk aan huis gehad. Eind 2012 zijn we met de praktijk verhuisd naar het Medisch Centrum Dudokpark, samen met 2 andere huisartspraktijken. Deze stap heeft jaren van voorbereiding gekost, maar het resultaat was buitengewoon goed. We hebben er nog een aantal jaren gewerkt, maar het uiteindelijk overgedragen aan een jonge Hilversumse huisarts. Het is nu een centrum geworden waar meerdere eerstelijns zorgaanbieders met plezier samenwerken. Nu we niet meer werken genieten we nog meer van wat Hilversum aan bijzondere culturele mogelijkheden biedt en van de omgeving. Bovendien ben ik als vrijwilliger betrokken bij het Pinetum Blijdenstein, een prachtige tuin waar hard gewerkt wordt om de collectie in stand te houden en waar veel activiteiten georganiseerd worden. Voor wie het nog niet kent, kom kijken!

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
De burgemeester doet het mijns inziens goed. Hij is toegankelijk en staat open voor veel zaken. Ik hoop dat hij kan doorpakken met het vuurwerk. Een mooi door de gemeente georganiseerd vuurwerkfeest, waar iedereen van kan genieten en elders een verbod. Het zal er toch van komen in verband met ernstige verwondingen, oogletsel, vervuiling en overlast.

4 vragen aan: Dick Hordijk (Schuttersweg)

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Zoals wel meer mensen in deze rubriek, vind ik het Pinetum heel mooi. Het ligt achter onze tuin en we kunnen de bomen dus zien vanuit ons huis. Maar we genieten ook heel erg van het Corversbos. Dat is misschien officieel geen Boomberg, maar het draagt wel bij aan het karakter van onze wijk dat we zo dicht bij deze mooie plek liggen.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Ik stond een keer buiten op straat te praten met iemand die om zich heen keek en tegen mij zei: Je kunt zien dat de Duitsers hier ergens in de buurt ingekwartierd waren. Ik probeerde te bedenken waaraan hij dat kon zien. Misschien de grootte van de gebouwen, of de centrale ligging? Nee, gaf hij aan – er staan hier bomen die ouder zijn dan 75 jaar. Alle bomen waar de Duitsers geen direct zicht op hadden, zijn in de hongerwinter gekapt. Hij kon dus zien hoe oud bomen zijn (iets wat mij niet gegeven is) en bewees weer eens dat er zoveel meer te zien is dan je zelf in de eerste instantie opmerkt.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Dat wij met ons gezin in 2014 naar de rand van de Boomberg verhuisd zijn, naar een huis
dat we indertijd hebben laten bouwen en dat wij hier met heel veel plezier wonen. We
wonen al in Hilversum sinds 2002 en hebben vrij snel besloten dat we hier niet meer weg
willen. Onze kinderen hebben het hier enorm naar hun zin, en door de centrale ligging van
Hilversum kan je hiervandaan naar veel plaatsen toe rijden om te werken. Ik werk op dit
moment in Apeldoorn bij een boeren coöperatie, waardoor ik veel te maken heb met de
uitdagingen in de voedselketen. Mooi werk, waardoor mijn waardering voor boeren enorm
toegenomen is.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Ten eerste zou ik het personeel op het gemeentehuis complimenteren voor de geweldige erandering die daar al doorgevoerd is. Het is veel gemakkelijker dan een paar jaar geleden om dingen te regelen op het gemeentehuis. Ik vind de mensen veel vriendelijker en hulpvaardiger geworden. Ik zou aan de Boomberg niet veel veranderen. Het is een prachtige sfeervolle wijk waar veel aan klopt. Ik zou buiten de Boomberg wel nog eens goed adenken over het centrum. Dat is niet zo mooi als het centrum van een aantal dorpen om ons heen. Wellicht dat een gericht beleid om de sfeer en uitstraling te verbeteren kan helpen. Hier zie je al wat voorbeelden van, maar al met al blijft het toch wat bij elkaar geraapt.

4 vragen aan: Ronald Roof (’s Gravelandseweg)

Wat vindt u de mooiste plek in de Boomberg?
De vijver in de Laan van Vogelenzang vind ik de mooiste plek in de Boomberg. Vooral zoals het er 25 á 30 jaar geleden uitzag. Goed onderhouden door de gemeentelijke plantsoenendienst. Iedere vrijdag de plek voor bruidsparen om hier de huwelijksfoto’s te maken. Een enkele keer zelfs met paard en wagen.

Wat is uw mooiste verhaal/ geschiedenis/ anekdote met betrekking op de Boomberg?
Ongeveer 10 jaar geleden werd de ‘s-Gravelandseweg wekenlang afgesloten in verband met werkzaamheden aan riool / waterleidingen. Grote zandhopen door heel de straat. Er reed s’avonds een man, die overigens te diep in het glaasje had gekeken, door de straat op zijn brommer. Onverwachts ramde hij de auto van mijn buurman en ging er vervolgens vandoor. Met veel buren hebben wij de achtervolging ingezet, heel prettig om als buurt elkaar te kunnen helpen. Uiteindelijk lag de man 200 meter verderop in een tuin, beginnend zijn roes uit te slapen. Uiteindelijk is alles naar behoren opgelost.

Wat moeten buurtbewoners over u zelf weten?
Sinds 1987 ben ik hier werkzaam als tandarts en dat als geboren en getogen Hilversummer, net als mijn vrouw. Wij als gezin wonen met ongelooflijk veel plezier in de Boomberg. Onze beide kinderen zijn nu het huis uit, maar komen nog graag terug naar hun ouderlijk huis. Een bijzonderheid is dat één van de vorige bewoners die in ons huis heeft gewoond, Pieter Menten is.

Wat zou u veranderen als u de Burgemeester zou zijn?
Het ambt van Burgemeester van Hilversum is niet gemakkelijk. Veel inwoners, een ieder met eigen mening en belangen. Als Burgemeester zou ik het parkeerbeleid aanpassen. Zodat er niet in de buitenwijken van Hilversum een betaalplicht geldt, zoals bij mijn praktijk voor de deur. Verder vind ik dat de Burgemeester het prima doet.

4 vragen aan: Gerard Kalff

bewoners aan het woord - Gerard Kalff

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Zonder enige twijfel Het Pinetum. Nogal logisch als je gedurende 31 jaren uitzicht op deze fraaie tuin vanuit je huis hebt gehad.
Niet alleen het groen maar ook de beheerderswoning is een mooi monument om naar te kijken. Ex aequo zijn de vijver aan de Laan van Vogelenzang en de Costerustuin eveneens mooie verstilde plekjes waar ik graag vertoef. Het is een genot om deze kleine natuurgebieden in je nabijheid te hebben terwijl de Boomberg wijk toch omringd wordt door straten/lanen met veel verkeer.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Mijn bankcarrière is in 1963 begonnen in de opleiding van de Twentsche Bank in Amsterdam. Deze bank was opgericht door B.W. Blijdenstein. Daarvoor had ik al een stage gelopen in Londen bij de bank met de naam Blijdenstein. In feite is daar deze Twentse notaris zoon zijn financiële activiteiten begonnen. In 1964 veranderde de naam in ABN door een fusie.
Hoe toevallig is het dan dat wij zovele jaren geleden dit huis in de Laan van Vogelenzang met uitzicht op de Blijdensteinlaan zijn gaan bewonen. Beide lanen zijn vernoemd naar deze bankier die zijn buitenplaats Vogelenzang noemde en die als hobby - coniferen verzamelen - het Pinetum oprichtte. Met groot plezier heb ik indertijd in het bestuur van de Vrienden van deze tuin gezeten, overigens in een periode dat deze tuin moeilijke (financiële) tijden beleefde. Gelukkig maakt het Pinetum nu weer mooie jaren door dankzij goed bestuur en de gemeente Hilversum door hun steun en betrokkenheid.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Ach wat zal ik daarover zeggen. Ik heb al de nodige jaren achter de rug. Afgezien van de oorlogsjaren - ik was 10 toen de oorlog eindigde - heb ik alle aanleiding gehad om van het leven te genieten. De eerste jaren van mijn werkzame leven - na militaire dienst en Nijenrode voltooid te hebben - in Rotterdam bij de Holland America Lijn gewerkt en daarna 35 jaar bij de bank. Deze periode kenmerkte zich zich in het algemeen door hoogconjunctuur en opkomende welvaart en als je hard wilde werken waren deze jaren eigenlijk, althans in je werk, zorgeloos. Mijn bankcarrière verliep hoofdzakelijk in het binnenland en ik maakte 2 fusies van zeer nabij mee. Aan de uitvoering van de fusie met de Amro bank heb ik leiding kunnen geven. Ik heb heerlijke pensioenjaren met mijn vrouw meegemaakt en wij reizen nog veel. Wat wil je nog meer? Wel gaan we binnenkort verhuizen naar een flat in de Residence Schuttersheide. Dat was een hele beslissing om ons heerlijke huis met tuin te verlaten maar het feit dat het appartement ook in de Boomberg ligt heeft een belangrijke rol gespeeld in onze besluitvorming. Vermakelijk is dat wij in onze buurt de plannen om daar een fors flatgebouw neer te zetten hebben aangevochten met als resultaat dat een verdieping indertijd uit het voorontwerp is gehaald, waardoor wij nu op de bovenste verdieping komen te wonen.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Eigenlijk niet veel. Ik vind - voor zover ik daar op afstand over kan oordelen - dat de gemeente uitstekend functioneert. Ik verdedig Hilversum en met name het Boombergkwartier altijd fanatiek tegenover mijn vrienden die elders in het Gooi wonen.
Hooguit zou meer aandacht aan ruimte voor voetgangers kunnen worden besteed. Over ruimte gesproken: bij alle discussies over de verkeersintensiteit en het parkeerprobleem in onze buurt maar eigenlijk overal, zeker in de randstad, moet men zich realiseren dat de kleine ruimte die ons land in beslag neemt grote beperkingen veroorzaakt en dat met de nog grotere welvaart de boel gewoon volloopt. Dus laten wij wat er nu tot stand is gekomen koesteren.
In dat verband vragen de grasperken voor de huizen om meer onderhoud door de bewoners ondanks dat het gemeentegrond is. Het is maar een detail.

Meneer Kalff is op 4 dagen na 84 jaar (geb. 2 februari 1935) geworden.

4 vragen aan: Friso de Jong

Wijkagent o.a. van de wijk Boomberg

bewoners aan het woord - Friso de Jong, Wijkagent

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Als ik door de Boomberg fiets is de mooiste plek in de wijk voor mij het Rosarium. Het voelt echt als een centrale plek in de wijk waar meerdere wegen bij elkaar komen en bewoners bij elkaar brengt. Waar je kunt zitten om even een moment voor jezelf te hebben of tot bezinning te komen.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Voor mij is dat dan ook in het Rosarium waar elk jaar de dodenherdenking wordt gehouden en waar ik vanuit mijn functie de afgelopen jaren bij aanwezig ben geweest. De grote hoeveelheid mensen die op zo’n moment bij elkaar komen. Met dezelfde gedachten mensen willen herdenking die ons voor gegaan zijn en hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Ik ben sinds 1 juni ’17 de wijkagent van postcode gebied 1217, dit omhelst het Raadhuiskwartier, Boomberg, Trompenberg en het mediapark. Daarin ben ik het contact tussen de wijk en de politie. In samenwerking met mijn brede netwerk wil ik ernaar streven problemen structureel op te lossen en het leven in de wijk nog mooier te maken. Voelt u zich vrij met mij contact op te nemen via 0900-8844 of per mail friso.de.jong@politie.nl.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Ik zou er nog meer naartoe willen werken dat de verschillende wijken met hun bewoners en de positieve initiatieven die er zijn, nog meer ontplooit en gedaan kunnen worden. De bewoners ondersteunen in het nog mooier maken van de wijken, zodat het de bewoners samen brengt, iedereen zich gezien en gehoord voelt.

4 vragen aan: Carola van den Berg

Buurtcoördinator

bewoners aan het woord - Carola van den Berg

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Ai, dat is een lastige vraag er zijn zoveel mooie plekken met prachtige verhalen die erbij horen. Ik kom meestal op plekken waar mensen elkaar ontmoeten en die zijn er gelukkig genoeg in de Boomberg. Een bijzondere ontmoetingsplek vind ik de Sociëteit van Toen in Hilverzorg. Een nostalgische plek waar bewoners van de Boomberg tot rust kunnen komen. Initiator en trekker is Wim Meter. Fantastisch wat deze man geheel vrijwillig doet voor zoveel bewoners in de Boomberg.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Ken je buurt… Na een bewonersbijeenkomst in de Boomberg sprak ik een mevrouw en zij vroeg of zij een keer met mij mocht praten. Een week later ben ik een kopje thee bij haar gaan drinken. Zij vertelde dat sinds het overlijden van haar man zij zich vaak eenzaam voelt. Ze kent weinig mensen en wil graag nieuwe mensen ontmoeten. Via bemiddeling heb ik haar gekoppeld aan enkele activiteiten waardoor ze zich weer meer betrokken voelt in de buurt. Het zit vaak in kleine dingen die een groot plezier kunnen betekenen voor een ander!

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Ik werk nu 1½ jaar als buurtcoördinator in het Noordwestelijk villagebied en heb binnen de Boomberg veel bewoners, bedrijven en instellingen gesproken. Inmiddels is er een zorgnetwerk gestart waar iedereen terecht kan met vragen over zorg. Dat doe ik niet alleen maar samen met professionals uit de zorg en de buurtwerker. Vanaf 4 juli is het team om de week in de bibliotheek aanwezig.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Veranderen zou voor mij niet hoeven. Ik vind Pieter Broertjes als bestuurder heel benaderbaar en toegankelijk naar bewoners. Dat vind ik een sterke eigenschap van hem en dat maakt de samenwerking prettig. Tijdens bewonersavonden luistert hij naar de bewoners en waar mogelijk wordt de wens/vraag opgepakt. Vooral zo doorgaan!

4 vragen aan: Peter Starink

Werkzaam in de buurt De Boomberg en wonend in het Raadhuiskwartier

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
De mooiste plek is moeilijk om een twee drie te benoemen. Als ik dan kies, kies ik voor Het Rosarium en de omgeving. De ligging, wijds, bijna het hoogste punt van de omgeving, de bebouwing de aandacht en restauratie van de huizen (niet allemaal hoor ;-)). Kruispunt in de buurt. Het Rosarium zelf, rust en betekenis. Een plek met allure!

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Het zal niet toevallig zijn geweest dat ik mijn eerste stage tijdens mijn studie heb gelopen in het toenmalige Christelijk Verpleeghuis (nu Gooizicht) aan de Paulus van Loolaan. Daar is bij mij een zaadje geplant voor de zorg voor ouderen. Ik heb geleerd welke wijsheden en vermogens oudere mensen met zich meedragen en dat soms vertragen noodzakelijk is om te kunnen versnellen.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Dat ik met veel plezier in De Boomberg werk om samen met een heel team vorm te geven aan de zorg voor ouderen in de Wijk NoordWest en Centrum waar de buurt de Boomberg onderdeel vanuit maakt. En die zorg strekt zich uit van zorg thuis, bieden van dagstructuur & dagbesteding en wonen & begeleiding in woondienstencentrum De Boomberg aan de Vaartweg.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Als ik burgemeester was zou ik vooral door gaan op de weg die Pieter Broertjes inzet in het normaliseren van hoe we met elkaar omgaan. Wij maken een buurt tenslotte zelf!

4 vragen aan: Hans van Roon

Beheerder Pinetum

bewoners aan het woord - Hans van Roon

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Het is niet zo moeilijk voor mij om de mooiste plek in de Boomberg te bedenken, dat is natuurlijk Pinetum Blijdenstein! Deze botanische tuin mag ik sinds 2009 beheren en het is nog steeds iedere dag genieten. De tuin is niet alleen een rustpunt in de drukke omgeving en een park waar je een heerlijke wandeling kan maken, maar beheert een van de grootste verzameling coniferen in Europa! Ik verbaas me nog steeds dat er op het kleine oppervlak van 1.5 hectare meer dan 350 soorten bomen staan.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Benjamin Willem Blijdenstein was de oprichter van de Twentsche Bank. Hij kwam hier rond 1880 wonen en liet de buitenplaats Vogelenzang aanleggen. Iedere dag na een ontbijt van bruine bonen en zure appeltjes (dat bekwam hem goed ) liet hij zich per koets van de Boomberg naar het toen nieuwe spoorwegstation brengen om met de stoomtrein naar het hoofdkantoor in Amsterdam te reizen.

In de ommuurde groente- en fruittuin begon Blijdenstein na zijn pensioen met zijn nieuwe hobby, het verzamelen van coniferen. Blijdenstein stuurde tuinbaas Brummelkamp naar de botanische tuin Kew Gardens in Londen om bomen uit te zoeken en de collectie daar te bekijken. Die kwam niet alleen met bomen terug, maar ook met zijn Engelse vrouw. In de tuinmanswoning werd daarna voornamelijk Engels gesproken.

buitenplaats Vogelenzang

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Zelf ben ik altijd geïnteresseerd in de geschiedenis van deze buurt, van het Pinetum en zijn tuinbazen, mijn voorgangers. Deze interesse voor geschiedenis komt voort uit mijn vorige banen.

Meer dan vijfentwintig jaar heb ik gewerkt op landgoederen en historische buitenplaatsen. Ik ben begonnen als stagiaire op Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Daarna enkele jaren op landgoederen in Zuid-Holland gewerkt voor de Stichting tot behoud van Particuliere Historische Buitenplaatsen. Aansluitend drie jaar in de baroktuin van Paleis Het Loo en de laatste periode van 15 jaar voor mijn oude werkgever (PHB) op de buitenplaatsen in de Vechtstreek.

In 2009 ben ik begonnen als tuinbaas voor Pinetum Blijdenstein en ik zie dit als de kroon op mijn werk. De verantwoordelijkheid hebben voor het onderhoud en verdere verfraaiing van deze botanische tuin was iets wat ik nog miste.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Een van de eerste dingen die burgemeester Pieter Broertjes deed toen hij in Hilversum begon, was een bezoek brengen aan het Pinetum. Hij had zelf jaren dicht bij de Hortus Botanicus in Amsterdam gewoond en was al een fan van botanische tuinen. Toen hij zag dat ook Hilversum een eigen botanische tuin heeft, was hij zeer enthousiast. Door dit bezoek kan hij bij mij weinig kwaad meer doen! Als ik burgemeester zou zijn, zou ik zijn lijn volgen, dicht bij de mensen blijven door veel persoonlijk aanwezig te zijn en op gelijkwaardige wijze met elkaar blijven praten.

4 vragen aan: Lydia Prinsen

(naam advocatenkantoor - gespecialiseerd in Arbeidsrecht)

bewoners aan het woord - Lydia Prinsen

Wat vind je de mooiste plek in de Boomberg?
Mag het ook in de buurt van de Boomberg-wijk zijn?
Dan kies ik namelijk de rododendron-vallei in het Bos van Blaauw / landgoed Gooilust. Als jaarlijks, zo rond de maand mei, de rododendrons daar in bloei staan met al hun kleurenpracht dan weet je niet wat je ziet.

Wat is je mooiste verhaal / geschiedenis / anekdote met betrekking op de Boomberg?
Met ons kantoor zijn wij gevestigd in de historische “Villa Henriette” een voormalige directie-villa van de NCRV. Deze villa aan de Schuttersweg 8 in het Susannapark is ooit in 1896 door de architecten A.L. en J.G. van Gendt (vader en zoon), in opdracht van Jan ter Meulen, ontworpen als luxe familie-zomerverblijf. Deze villa is tussen 1936 en 1974 door de NCRV in gebruik geweest en omstreeks 1999 door de huidige eigenaar en gebruiker, de heer E.M.A van Wilsum, gerestaureerd.

Gedurende de restauratie werden in de hal boven de lambrisering florale deurschilderingen ontdekt. De ontwerpen hiervan bleken nog in het archief van de gebroeders Van Gendt aanwezig. Op basis van deze ontwerpen en de ontdekte resten van de schilderingen zijn vervolgens de decoratieve gesjabloneerde bloemmotieven gerestaureerd. Ook het hal-raam, waarvan ook een oorspronkelijk glas-in-loodontwerp is overgeleverd (met een pauw als hoofdmotief), is zo weer gereconstrueerd. (A.D.N. van Gendt (een andere zoon van A.L. van Gendt) heeft hiervoor ooit nog een ontwerp gemaakt). Het is dus zo gekomen dat deze trotse en statige “glas-in-lood pauw” in de centrale hal van deze villa weer haar bezoekers welkom heet.

Wat moeten buurtbewoners over je zelf weten?
Dat ik een doorzetter ben en sta voor wat ik (beroepshalve) doe.

Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Als dierenliefhebster heb ik bemerkt dat men bij het Crailo-dierenasiel goed werk doet voor de (zwerf)dieren uit de regio. Ik gun het daarom de gemeente en Hilversummers om de zwerfdierenopvang (die eerder naar Amersfoort is gegaan) weer terug naar Hilversum te krijgen. Dus dit zou ik proberen gedurende mijn (tijdelijke) burgemeesterschap voor elkaar te krijgen.

Groet, Lydia Prinsen