Els Brons, bibliotheek HilversumJe wordt ontvangen in het café met koffie of thee, want er is een gezellige hoek gemaakt om je even te ontspannen. Het is een lichte moderne omgeving waar veel mensen in en uitlopen en waar het rustig is, zoals je verwacht in een bieb. Mensen lezen en studeren daar.

3d-printerbus, bibliotheek HilversumWe gaan in het theater zitten om even van gedachten te wisselen. Mij was de laatste tijd opgevallen hoeveel mogelijkheden er in de bieb zijn. Je kunt er van alles doen. Er zijn diverse lezingen over allerlei onderwerpen en sinds vandaag is er een bus met 3D printers gekomen, zegt Els met trots. Die kan langs de scholen om les te geven in 3D printen. Wat een onderneming!
Al pratend hoor ik van haar hoe ze zich staande heeft gehouden in de tijd van bezuinigingen, er zijn verschillende steunpunten gesloten in de afgelopen jaren.

Door vooral veel na te denken over mogelijkheden heeft ze een enorme boost gegeven aan deze bieb. Er zijn doelen gesteld: lezen, leren, informeren en inspireren. In korte tijd hoor ik hoe ze zich inspant om de bieb open te stellen voor alle Hilversummers. Voor alle mensen een mogelijkheid. Hulp voor laaggeletterden, lezingen, leren lezen met hulp, voorlezen op allerlei niveau’ s bijv. voor kinderen, ouderen, zelfs worden mensen opgezocht om boeken te brengen, maar ook om voor te lezen. Ze organiseert dit met de mensen om haar heen: er zijn 20 fte’s verdeeld over ca 50 mensen. Allen zijn in loondienst. Er zijn mogelijkheden om thuis digitaal een boek te reserveren. Er kunnen E-books worden geleend en cursussen worden gevolgd. Dit alles in een mooie omgeving.
Verder kan de filmzaal gehuurd worden voor presentaties en kan je als zzp-er een werkplek met wifi huren. Er is samenwerking met verschillende organisaties: diverse scholen ook het ROC, Versa en het UWV. Het is een taalhuis, een digitaal huis geworden. Inmiddels hebben ook de kinderen van vluchtelingen uit Crailo kennis gemaakt met de bieb. Els is iemand die kan binden en verbinden.

Ten slotte is de Kunstuitleen gevestigd in het gebouw. Ook erg de moeite waard om een kijkje te nemen. Er zijn heel mooie schilderijen en door regelmatig te wisselen, zou je je eigen smaak kunnen ontwikkelen.
Er komen ca 550.000 personen per jaar en de leeftijd varieert van 0 tot 104. Daar is Els heel trots op. Voor alle Hilversummers, in elk geval voor alle leeftijden.

Wij mogen heel trots op haar zijn dat ze dit mooie succes in onze wijk in het prachtige gebouw aan de ’s-Gravelandseweg heeft gerealiseerd. Ga zelf kijken en geniet van het kopje koffie.

Anneke Verdam